Cao Ziekenhuizen definitief

10/07/2017
Het op 16 mei gesloten principe-akkoord tussen werkgevers en werknemers in de ziekenhuizen is nu definitief geworden. Lees meer.
Bericht van de FNV, 6 juni 2017:

97% FNV-leden stemt voor nieuwe cao Ziekenhuizen

97% van de FNV-leden werkzaam in een ziekenhuis of revalidatiecentrum heeft positief gestemd op het onlangs behaalde principeakkoord voor een nieuwe cao. Vooral de afspraken die gemaakt zijn in het zogenoemde generatiepact scheppen hoge verwachtingen. De veelal oudere werknemers kunnen dankzij de afspraken rondom het ouderenbeleid wat gas terugnemen met behoud van inkomen en pensioenopbouw. Daardoor komt er meer werk vrij voor jongeren, die binnen het ziekenhuis weer kunnen doorstromen naar hogere of gespecialiseerde functies. Dankzij het generatiepact hopen bonden en werkgevers 2.000 nieuwe, vaste banen te creƫren. De FNV heeft als eerste haar stemming gesloten. Eind deze maand is ook van de overige bonden en de werkgever de uitslag van de stemming bekend en wordt de cao naar verwachting aangenomen.Begin april eerder legden werkgevers een onacceptabel bod op tafel, dat door de bonden werd afgewezen (zie onder). Op maandag 15 mei belegden de vakbonden nog een bijeenkomst om eventuele acties voor de komende tijd voor te bereiden. Daarna waren ze uitgenodigd bij de NVZ, de werkgevers. Na lang onderhandelen is dus een akkoord bereikt.Voor meer informatie over dit akkoord verwijzen we u naar de website van de FNV:https://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/zorg-en-welzijn/ziekenhuizen/nieuws/Echte-banen-voor-jongeren-en-ouderen-werken-gezond-door-in-ziekenhuizen/Meer informatie hierover staat - voor NVML-leden - op de ledenpagina.


(Over het eindbod van de werkgevers van 7 april jl):
De belangrijkste punten waarom dit eindbod voor alle bonden onacceptabel is:
- een te geringe loonsverhoging (minder dan de inflatie!), die voor een deel betaald wordt door de medewerkers zelf;
- geen bereidheid tot een aangaan van een generatiepact, zodat ok jongeren een vast contract kunnen krijgen en het werk van ouderen verlicht wordt;
- de PLB willen de werkgevers maximeren op 400 uur (krijg je meer, dan ben je dit kwijt);
- werkgevers willen niet onderhandelen over bereikbaarheidsdienst in de nacht tot 57 jaar (is nu 58 jaar), en compensatie van 40 uur bij het vrijwillig draaien van deze diensten.

Dit zijn enkele punten uit het totale eindbod van de werkgevers. Wil je alles lezen?
Klik dan op Eindbod Werkgevers 7 april 2017.

Handtekeningenactie tot 15 mei

Dank voor het actief meedoen aan de handtekeningenactie en de petitie! De handtekeningen zullen binnenkort centraal aangeboden worden.Overig nieuws