Beenmergdiagnostiek in de dagelijkse praktijk


Algemeen

De cursus is bestemd voor analisten die ervaring hebben met de cytomorfologie van beenmergen.

Leerdoelen en opzet

De morfologische beoordeling van het bloedbeeld is in het klinisch-chemisch laboratorium een steeds minder groot deel van de dagelijkse routine. Doordat de hemocytometrieapparatuur in toenemende mate geschikt is voor het herkennen van afwijkingen in de meeste dagelijkse monsters, is het aantal manuele difjes in een gemiddeld laboratorium terug te brengen tot enkele tientallen per dag. De microscopische beoordeling wordt vaak gedaan door een klein(er)e groep analisten die ook de beenmergen doen.

Deze nascholing is bedoeld voor analisten die ervaring hebben met de cytomorfologie van beenmergen. Omdat naast de morfologie ook immunofenotypering en moleculaire diagnostiek een steeds belangrijker onderdeel zijn in de beenmergdiagnostiek, zullen deze technieken ook aan de orde komen. In een theoretisch deel worden de basale beginselen uitgelegd. Het accent ligt op de praktische training door het zelf beoordelen van bloed- en beenmergpreparaten met behulp van een digitale microscoop en uw eigen celteller.

Het accent in deze cursus zal liggen op herkennen van dysplasie en het classificeren van het myelodysplastisch syndroom en de afgrenzing ten opzichte van andere beelden. Zowel in theorie als praktijk zal uitgebreid de nieuwe WHO 2016 centraal staan. De cursusdag wordt afgesloten met een quiz met algemene vragen gericht op hematologische diagnostiek.

Docenten

Mw. G. Bikker, Ziekenhuis St Jansdal, Harderwijk
Dhr. dr.ir. A.A.M. Ermens, Laboratorium specialist klinische chemie & hematologie, Amphia ziekenhuis, Breda

Datum, tijdstip en locatie

Dinsdag 13 november 2018 deze cursus is ver overboekt. De deelnemers hebben informatie ontvangen. Nieuwe datum dinsdag 5 maart 2019
Tijd: 10.00 tot 16.30 uur.
NVML, Wilhelminapark 52 te Utrecht

Niveau

Post-hbo

Huiswerk

Naast de contacturen is er geen extra tijd voor de cursus nodig

UEC

Voor deze cursus ontvangt u 9 UEC

Kosten

voor leden € 265,- en voor niet-leden € 345,-
Hierbij is inbegrepen het cursusmateriaal, koffie/thee en lunch.
NVML-leden kunnen persoonlijk via de geld-terug-bon achteraf een gedeeltelijke teruggave aanvragen.

Aantal deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers

Aanmelding

Is gesloten, de cursus is vol.