Icon calendar arrow-circle-rightatcheckchevron-double-leftchevron-double-rightchevron-leftchevron-rightcloseiconlocklogo-analysesearchunlockuser

Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

Bijzondere lichaamsvochten

Onderzoek aan bijzondere lichaamsvochten wordt, vergeleken met het andere onderzoek op klinische laboratoria, niet zo vaak uitgevoerd. Bij beschouwing van een laboratorium zou het gemakkelijk over het hoofd kunnen worden zien. Ten onrechte, want de betekenis van dergelijk onderzoek is soms aanzienlijk. Bijzondere vochten worden onderzocht om nieuwsgierigheid te bevredigen - niets mis mee - of een veronderstelde diagnose te bevestigen of uit te sluiten (prima); echter, niet zelden zijn de bevindingen van het vocht bepalend voor de diagnose. Er zijn nogal wat vochten in het lichaam, enkele tientallen wel. Een goede aanpak van onderzoek daaraan vereist inzicht inde achtergrond en kenmerken van die vochten. Daar zal in deze nascholing bij stil worden gestaan, evenals bij de aanpak en interpretatie van het onderzoek aan vochten. Dit onderzoek is leuk omdat het direct met de patiënt en zijn ziekte en behandeling verbonden puzzelwerk is. Als dat puzzelen dan een duidelijk resultaat oplevert, geeft dat voor het de uitvoerders op het lab veel voldoening.
Dr. P.M.W. Janssens, klinisch chemicus.

Hersenvocht (liquor cerebrospinalis)

Elk klinisch chemisch laboratorium verricht een aantal basale onderzoeken in liquor. Echter voor veel specifieke vraagstellingen vanuit de neurologische kliniek, bestaat er een vraag naar specifieke biomarkers waarmee specifieke neurologische diagnoses ondersteund dan wel uitgesloten kunnen worden. In deze nascholing zal aandacht worden besteed aan enkele voorbeelden van dergelijke specialistische biomarkers in liquor waarbij er met name – maar niet uitsluitend - aandacht zal zijn voor biomarkers voor neurodegeneratieve aandoeningen (dementiën, bewegingsstoornissen).
Dr. Ir. M.M. Verbeek, Universitair Hoofddocent , Hoofd Neurochemische Diagnostiek afd. Laboratoriumgeneeskunde (TML) & Neurologie, RadboudUMC, Nijmegen

Data en locatie

Dinsdag 11 mei 2021,  Maxima Medisch Centrum, Veldhoven

Avondprogramma

16.30
Ontvangst met koffie/ thee/ broodje
17:00-18.00
Bijzondere lichaamsvochten
Dr. P. Janssens
18:00-18.15
Pauze
18.15-19.15
Hersenvocht
Dr. ir. M.M. Verbeek

Niveau

Post-HBO

UEC

Voor deze nascholingsmiddag ontvangt u 2 UEC.

Kosten

NVML-lid € 55,=
Niet-NVML-lid € 85,=
(NVML-leden kunnen persoonlijk ook nog 30 euro via de geld-terug-bon aanvragen: dit is korting op het reeds betaalde lidmaatschap)

Aanmelden

Met onderstaand formulier.tot en met maandag 26 april.
N.B. er wordt gevraagd meteen te betalen via iDEAL/ Bancontact, dus houd de betaalgegevens bij de hand!

U dient in te loggen om dit formulier te gebruiken. Inloggen met e-mail adres en wachtwoord rechts bovenaan de pagina.
Heeft u nog geen account? Maak een account aan

Inschrijfformulier "nascholing 'Bijzondere Lichaamsvochten' Veldhoven 11 mei 2021"

Dinsdag 11 mei 2021
€ 55,- (NVML-lid) - € 85,- (niet NVML-lid)