Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

De nieuwe AnalyseVisie van februari 2024 is uit! Dit is het vakblad van de Nederlandse Vereniging voor bioMedisch Laboratorium­medewerkers (NVML). Deze editie staat weer bomvol interessante artikelen en onderzoeken. Met onder andere:

  • De uitdagingen en mogelijkheden van het implementeren van patiëntgerichte benaderingen bij de POCT.
  • Elise Merlijn, vakbondsbestuurder van de FNV vertelt wat het verschil is tussen bereikbaarheidsdiensten en consignatiediensten op het lab. 

Als lid ontvang je de AnalyseVisie binnenkort op je deurmat. Liever online lezen? Log in op je NVML-account en ontdek de digitale versie op onze website via het archief van AnalyseVisie.

In dit nummer:

In de centrifuge: Holland's got talent winnaar Rik van Selling
Susanne Hellendoorn
Samen met Aimée Tent won Rik van Selling vorig jaar Holland’s Got Talent, wat zijn leven drastisch veranderde. Hij heeft nu een overvolle agenda met shows en loopt tegelijkertijd stage in het UMCG research lab, waar hij hoopt af te studeren volgend jaar. Hij vertelt bij 'in de centrifuge' zowel over zijn succes als de uitdagende momenten in zijn leven.

De patiënt centraal: Verhoogd patiëntenwelzijn door POCT
A.A. van der Horst, klinisch chemicus, Jeroen Bosch Ziekenhuis
Ontdek hoe Point-of-Care Testing (POCT) een sleutelrol speelt in het bevorderen van patiëntenwelzijn binnen de moderne gezondheidszorg. Dit artikel onthult de uitdagingen en kansen van patiëntgerichte benaderingen, met een focus op het optimaliseren van zorgprocessen en het verbeteren van kwaliteit en veiligheid.

Verandering van diensten in het laboratorium - Wat moet je weten?
Elise Merlijn, vakbondsbestuurder FNV
‘Onze bereikbaarheidsdiensten worden omgezet naar consignatiediensten, mag dat zomaar?’ en ‘Mijn bereikbaarheidsdiensten worden afgeschaft. We worden nu op vrijdagavond gebeld als we zaterdag moeten werken, mag dat?’ Deze en meer vragen komen steeds meer binnen bij de NVML. Hoogste tijd voor AnalyseVisie om FNV-vakbondsbestuurder Elise Merlijn om
meer duidelijkheid te vragen.

Liever samen het wiel uitvinden met organoïden
Janus, Amsterdam UMC
Organoïden zijn complexe, driedimensionale celkweken, die sinds enkele jaren een steeds belangrijkere plek krijgen in het medisch onderzoek. Om te voorkomen dat alle opnderzoeksgroepen voor zich hetzelfde wiel uitvinden, heeft Amsterdam UMC nu een speciaal centrum opgericht om het werk aan organoïden te bundelen: het ORCAU.

En nog veel meer. 

Ook de AnalyseVisie ontvangen?

Word lid van de NVML en ontvang 6 keer per jaar het vakblad AnalyseVisie thuis. Lees meer informatie en schrijf je in.

Vorige AnalyseVisies

Wil je iets opzoeken in oudere AnalyseVisies? Je kunt eerdere edities terugvinden in ons online archief