Vakblad AnalyseVisie

De AnalyseVisie is het vakblad voor professionals in de laboratoriumwereld. Als lid van de NVML ontvang je zes keer per jaar dit inspirerende tijdschrift, boordevol nieuws over innovaties en ontwikkelingen op laboratoriumgebied. Elke editie bevat diepgaande vakinhoudelijke artikelen en waardevolle achtergrondinformatie, waardoor je altijd op de hoogte blijft van de nieuwste onderzoeken en trends.
Heb je een interessant idee voor een artikel? Wij horen graag van je! Neem contact op met onze redactie en wie weet zie je jouw bijdrage binnenkort terug in de AnalyseVisie.
Wil je ook de AnalyseVisie op je deurmat ontvangen? Word lid van de NVML!
De nieuwe AnalyseVisie van april 2025 is uit! Deze editie staat weer bomvol interessante artikelen en onderzoeken. Met onder andere:
Onderzoek naar tropische virussen: een groeiende urgentie
Heidi van der Ende-Metselaar, researchanalist Faculteit Medische Wetenschappen, UMCG
Met de toename van wereldwijde reizen en de opwarming van de aarde verspreiden muggen zich steeds verder. Daardoor krijgen ook Europa en Nederland vaker te maken met zogenoemde tropische virussen zoals dengue, Zika, chikungunya en het West Nile-virus. In het microbiologisch laboratorium van het UMCG wordt binnen classificatie III-omstandigheden onderzoek gedaan naar deze virussen. Bijna de helft van de wereldbevolking loopt risico op besmetting, maar voor veel van deze ziekten bestaat nog geen gerichte medicatie. Hoe kan laboratoriumonderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van vaccins en antivirale middelen?
Dimethylsulfoxide: een bijzonder goedje
Annelies Vermeeren, histologieanalist, obductie-assistent en stagecoördinator afdeling Histologie, UMCG
Tijdens het bijvullen van paraffine in een inbedmachine viel het oog van histologieanalist Annelies Vermeeren op een chemisch etiket: “Bevat geen DMSO.” Wat volgde was een duik in de wereld van dimethylsulfoxide (DMSO), een oplosmiddel met bijzondere eigenschappen. Ontdekt in de 19e eeuw en populair geworden in de medische wereld sinds de jaren zestig, blijkt DMSO in staat om moeiteloos door de huid te dringen en andere stoffen mee te nemen. Wat maakt deze geurloze vloeistof zo bijzonder? En waarom is er nog steeds discussie over het gebruik ervan?
Rol laboratorium in medisch-wetenschappelijk onderzoek
Anneke Barends-Kraak, vakexpert bloedafname Result Laboratorium en Marleen Schipper, trialcoördinator DiCoon, locatie KCHL Rijnstate
Van het afnemen van monsters tot het registreren van gegevens voor klinische trials: laboratoria spelen een essentiële rol in medisch-wetenschappelijk onderzoek. Deze studies zijn van groot belang voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en therapieën, maar stellen hoge eisen aan de uitvoering en organisatie. Daarnaast zijn biobanken onmisbaar geworden voor het bewaren van lichaamsmateriaal voor toekomstig onderzoek. Hoe zorgen laboratoria ervoor dat deze processen betrouwbaar en volgens strikte richtlijnen verlopen? En wat kan een landelijke werkgroep voor trialcoördinatoren hierin betekenen?
Of wil je iets opzoeken in oudere AnalyseVisies? Leden van de NVML kunnen via het archief alle nummers van het vakblad AnalyseVisie downloaden. Ook studentleden kunnen de digitale versie van de AnalyseVisie op deze pagina downloaden. Log in op je NVML-account en ontdek de digitale versie in het archief.
Heb je een idee voor een artikel in het vakblad AnalyseVisie? Neem dan contact op met:
Mw. S. Hellendoorn
Tel: 030 - 252 37 92
e-mail: nvml.redactie@nvml.nl
Wil je een advertentie plaatsen in de AnalyseVisie? Neem contact op met Miranda de Vogel.
Business Service Centre
Mw. M. de Vogel
Tel: 0572 - 820 995
e-mail: info@mi-communicatie.nl