Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

De nieuwe AnalyseVisie van april 2024 is uit! Dit is het vakblad van de Nederlandse Vereniging voor bioMedisch Laboratorium­medewerkers (NVML). Deze editie staat weer bomvol interessante artikelen en onderzoeken. Met onder andere:

  • Bloed laten afnemen is bij veel mensen geen favoriet. Zij zien de ‘prikster’ liever gaan dan komen. Kinderen vinden een bloedafname vaak spannend, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding gaat het meestal gewoon goed. In dit artikel de achtergrond van het ontstaan van prikangst en praktische adviezen.
  • Met een bloedanalyse kan sneller bepaald worden of een patiënt met klachten, die passen bij longkanker, daadwerkelijk de ziekte heeft en of het mogelijk is die met gerichte therapie te behandelen.

Als lid ontvang je de AnalyseVisie binnenkort op je deurmat. Liever online lezen? Log in op je NVML-account en ontdek de digitale versie op onze website via het archief van AnalyseVisie.

In dit nummer:

In de centrifuge: Marleen van Straten 'Ik streef een leven lang ontwikkelen na'
Susanne Hellendoorn
Van senior microbiologisch analist naar secretaris van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht; beide in het Streeklaboratorium Haarlem. Dat is de weg – en dan in een wel heel beknopte versie – die de 45-jarige Marleen van Straten heeft afgelegd. Ondertussen zit Marleen ook al weer vijf jaar in het NVML-bestuur en maakt ze zich hard voor de leden van de vereniging. Hoogste tijd om haar eens ‘in de centrifuge’ te gooien.

Van bloedneus naar bloedtransfusie
Drs. M.S. Koopman research analist, Ir. F. Timmermans, Phd kandidaat en dr. F. Lebrin, hoofd afdeling vasculaire biologie, LUMC.
De bloedvaten zijn een kritiek element in het onderhouden van homeostase. Het menselijk lichaam bestaat uit 4,5 tot 5,6 liter bloed. De bloedvaten die het bloed vervoeren, zijn de bezorgsystemen van ons lichaam. Ze brengen zuurstof en voedingsstoffen naar de organen en nemen alle overbodige afvalstoffen mee. Maar net als alle andere organen in het lichaam kunnen de bloedvaten ook ziekte ondergaan. De ziekte Rendu-Osler-Weber (ROW) wordt bij één op de vijfduizend individuen wereldwijd aangetoond. Het is een zeldzame, erfelijke aandoening aan de bloedvaten

Pipetteren kun je leren
Federatie van technologie branches
Het pipet is één van de belangrijkste instrumenten in het laboratorium en nauwkeurige resultaten vragen om juist pipetteren. Al sinds de introductie van het microliterpipet in 1961 heeft Eppendorf veel ervaring met handmatig pipetteren. Zij brengen deze kennis over door middel van pipetteer clinics. Marcel Streefkerk, Product Solutions Specialist bij Eppendorf, ziet in deze clinics dat er vaak nog veel te leren valt. Wij spraken met hem over het belang van juist pipetteren en vroegen hem naar een aantal praktische tips.

En nog veel meer.  

Ook de AnalyseVisie ontvangen?

Word lid van de NVML en ontvang 6 keer per jaar het vakblad AnalyseVisie thuis. Lees meer informatie en schrijf je in.

Vorige AnalyseVisies

Wil je iets opzoeken in oudere AnalyseVisies? Je kunt eerdere edities terugvinden in ons online archief