Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

In dit nummer:

De managementbeoordeling: ‘wat hebben we nodig’ als uitgangspunt
J. Kruijsbeek
Het opstellen en uitvoeren van een managementbeoordeling is een vast ritueel waarvan de meerwaarde door velen niet altijd op waarde geschat wordt. Het functioneren van het kwaliteitsmanagementsysteem wordt bij een managementbeoordeling
in één keer in een totaalbeeld in kaart gebracht. In de praktijk zien we regelmatig dat organisaties knelpunten ervaren bij de uitvoering. Reden daarvoor is vaak dat ‘we moeten’ het uitgangspunt is in plaats van ‘wat hebben we nodig’.

Hoeveel cellen met het verkeerde etiket dolen er nog rond?
S.P.J.M. Horbach, E.I.H. van der Voort, W. Halffman
Al sinds het midden van de jaren ‘60 zorgen onjuist geïdentificeerde cellen voor problemen in biomedisch onderzoek. Verkeerde identificatie kan zijn ontstaan door fouten in het lab, zoals verkeerd labelen van buizen en pipetteerfouten, waardoor contaminatie plaatsvindt. Daarnaast zijn cellen niet altijd stabiel, maar kunnen ze door langdurig kweken of door bepaalde kweekomstandigheden evolueren in een cellijn met andere eigenschappen. Nieuw onderzoek brengt in kaart hoeveel artikel zich baseren op foutief geïdentificeerde cellen.

Een blik in de toekomst: DenovoDerm© en DenovoSkin©
F. Timmermans, E. Middelkoop
In het dagelijks leven vergeten we al snel het belang van onze huid. Behalve dat het uiteraard een van de eerste dingen is die we bij elkaar zien, is de huid een essentieel orgaan voor het beschermen en reguleren van ons intern milieu. Zo kunnen geïnfecteerde wonden desastreuse gevolgen hebben en gaan er veel mensen gebukt onder de lasten van zichtbare, maar ook onder de niet direct zichtbaar verminkende littekens. Het is vanuit deze noodzaak voor een goed functionerende huid dat we belangrijke stappen hebben gezet in de wetenschap om huid te kunnen maken in het laboratorium voor de behandeling van bijvoorbeeld trauma-, brand of reconstructiewonden.

En verder:

11 nieuw model voor diagnostische testen helpt bij prognose dementie
14 Granulomatose en PolyAngiitis (GPA) – een aandoening om moe van te worden!
19 Van het bestuur
20 Aanmelden cursussen
20 Congres Preanalyse
21 Leidinggevendendag
25 Programma Congres Medische Microbiologie
26 Interview E-learning
28 Vaste Prik
29 Arbeidsvitamine
29 Algemene Ledenvergadering NVML
30 Opleidingen
31 Agenda