Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

 

Ontwikkeling van een LC-MS/MS methode voor de bepaling van folypolyglutamaat synthetase (FPGS)
I. Muller, M. Lin, E. Struys, W. Lems, J. Cloos, G.Jansen, R. de Jonge
Folylpolyglutamaat synthetase (FPGS) is een enzym betrokken bij de metabolisering en activering van methotrexaat. Methotrexaat (MTX) is een van de meest gebruikte geneesmiddelen voor de behandeling van o.a. reumatoide arthritis (RA) en (kinder) leukemieën.
In lage dosis MTX therapie zoals bij RA worden geen stabiele plasma MTX spiegels bereikt, waardoor therapeutische drug monitoring niet mogelijk is. In de cellen accumuleert MTX wel. Intracellulaire accumulatie en retentie van MTX is essentieel voor een efficiënte farmacologische respons en wordt gemedieerd door een proces van polyglutamylering via het enzym folylpolyglutamaat synthetase (FPGS). Verminderde FPGS activiteit speelt een rol bij resistentie tegen MTX, en daarom zijn analysemethoden om FPGS activiteit gevoelig te meten van groot belang.

Remmen van siaalzuur inbouw door de Haemophilus influenzae bacterie als nieuw soort antibioticum
J.D. Langereis
Haemophilus influenzae is een bacterie die zonder problemen in onze keel en neusholte leeft, maar bij jonge kinderen en ouderen wordt deze bacterie vaak gevonden als ziekteverwekker. Bacteriën zoals H. influenzae hebben mechanismen ontwikkeld om niet herkend te worden door het immuun systeem welke de bacterie in staat stellen om infecties te veroorzaken.
Een van deze mechanismen is het inbouwen van siaalzuur aan de buitenzijde van de bacterie. In een recente publicatie in Cell Chemical Biology laten onderzoekers van het Radboudumc en Radboud Universiteit zien dat het voorkomen van siaalzuur inbouw met een nieuw type antibioticum het ziekmakende vermogen van de H. influenzae bacterie remt.

En verder in dit nummer:

106 Internationale congressen in Nederland
107 Casus klinische chemie-hematologie
109 Tuberculose, een ziektebeeld dat niet gemist mag worden!
112 Op weg naar gentherapie voor het Crigler-Najjar syndroom
115 Van het bestuur
117 Cao nieuws
117 Commissie internationale contacten/Nascholing ‘longinfecties’
119 Arbeidsvitamine
121 Vaste prik
122 Meedenken
124 Het zomercryptogram was geen makkie!
124 Cursussen
125 Opleidingen
126 Wat is het?
126 Agenda