Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

De nieuwe AnalyseVisie van augustus 2023 is uit! In dit nummer lees je onder andere over de nieuwe inzichten uit de medische biotechnologie, onderzoek naar mogelijke oorzaak hartproblemen bij zware coronavirusinfectie en de voor- en nadelen van de vingerprik als mogelijke oplossing voor mensen met prikangst. Hieronder vind je de inhoudsopgave van dit nummer. Het vakblad AnalyseVisie is exclusief voor leden van de NVML. Wil jij ook het vakblad AnalyseVisie digitaal of thuis op de deurmat ontvangen? Word dan lid van de NVML.

In dit nummer:

Inzichten uit de medische biotechnologie - Samen voor bioveiligheid
Kyra Delsing en Marjolein Blokland
Het Rathenau Instituut onderzocht hoe de uitvoering van het bioveiligheidsbeleid op dit moment in Nederland functioneert en of het voldoende is toegerust voor de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie. Het instituut signaleert een aantal knelpunten, maar deze lijken minder te gelden voor de medische biotechnologie dan voor bijvoorbeeld de agrarische biotechnologie. Uit interviews blijkt dat er bij kennis- en productontwikkelaars in de biotechnologie een tekort is aan veiligheidsbewustzijn, verantwoordelijkheidsgevoel en kennis over het bioveiligheidsbeleid. Kyra Delsing en Marjolein van Blokland spraken met laboratoriumpersoneel in de medische biotechnologie. Welke factoren, zoals gewoontes, procedures, regels en trainingen versterken volgens hen bioveiligheid in deze sector?

Methode - De vingerprik: Oplossing voor patiënten met prikangst?
Anneke Barends-Kraak
Als het aan patiënten met naaldangst ligt, zou een vingerprik de voorkeur hebben voor een bloedafname waarvoor een kleine hoeveelheid bloed voldoende is. Sommige bloedafnamemedewerkers vinden dit echter te tijdrovend en lastig. Een overzicht van de voor- en nadelen.

Onderzoek - Aanknopingspunt voor nieuwe behandeling tuberculose ontdekt
Sanne van der Niet, Anita Grootemaat, Dr. Nicole van der Wel, Elektronen Microscopie Centrum Amsterdam
Sanne van der Niet, Anita Grootemaat en Nicole van der Wel hebben in samenwerking met collega’s van onder andere Harvard Medical School in Amerika, Rijksuniversiteit Groningen en The Francis Crick Institute in Londen een nieuw aanknopingspunt gevonden voor de behandeling van tuberculose.

Onderzoek - De verborgen kracht van bacteriële celwandloosheid
Dennis Claessen - Hoogleraar Moleculaire Microbiologie Universiteit Leiden 
Bacteriën zijn onmisbaar voor het leven op aarde. Ze zijn ongelooflijk divers en komen voor in alle denkbare omgevingen. Ze spelen een cruciale rol bij het recyclen van voedingsstoffen, het handhaven van de balans in ecosystemen, het bevorderen van de groei van planten, het ondersteunen van onze spijsvertering en worden ook veelvuldig toegepast in de biotechnologie en bioremediatie.

Onderzoek - Ontdekking mogelijke oorzaak hartproblemen bij zware coronavirusinfectie
Susanne Hellendoorn
Van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, krijgt zo’n 40 procent hartcomplicaties. Denk aan een hartinfarct of hartritmestoornis. Om het verband tussen een coronavirusinfectie en hartproblemen beter te begrijpen, gingen onderzoekers van Amsterdam UMC op zoek naar een oorzaak. Fysioloog Reinier Boon: ‘We hebben nu een moleculair mechanisme ontrafeld dat bijdraagt aan die hartproblemen.

En verder in dit nummer:

  • DATAOPSLAG - Toekomst dataopslag schuilt in DNA-microbolletjes
  • ONDERZOEK - Witte bloedcellen redden ons van indringers, maar hoe?
  • BRAIN-ON-A-CHIP - Hersenactiviteit in het laboratorium

Rubrieken

Van de redactie
Nieuws
Vaste prik
In de centrifuge
Commentaar
Wist je dat?
Puzzel
Oplossing puzzel
Opleidingen

Vorige AnalyseVisies

Wil je iets opzoeken in oudere AnalyseVisies? Je kunt eerdere edities terugvinden in ons online archief

Ook de AnalyseVisie ontvangen?

Word lid van de NVML en ontvang 6 keer per jaar het vakblad AnalyseVisie thuis. Lees meer informatie en schrijf je in.