Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

In dit nummer:     

Van het bestuur

Redactioneel

Echografie en machine learning als voorspeller van embry-impaklnatie|
Celine Blank, MD PhD, Isala Ziekenhuis, Afdeling Gynaecologie; Dick Schoot, MD PhD, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Afdeling Gynaecologie en Universitair Ziekenhuis Gent, Afdeling Gynaecologie;
Massimo Mischi, PhD, Eindhoven University of Technology, Electrical Engineering Department
Dit artikel verkent de toekomst van machine-learning bij het voorspellen van het succes van IVF-behandelingen.

Darmen worden blij van Ramadan en vasten
Prof. Maikel Peppelenbosch PhD en analisten Kübra Köten en Petra de Ruiter, Laboratorium voor Maag-, Darm-, Leverziekten, ErasmusMC, Rotterdam.
Wat is gezond eten? Daar wordt op het laboratorium Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) in Rotterdam, wat bevolkt wordt door medewerkers van de afdelingen MDL en de afdeling Heelkunde, veel onderzoek naar gedaan. Verrassenderwijze blijkt niet alleen wat je eet hier relevant voor te zijn, maar ook wanneer je eet. Prof. Maikel Peppelenbosch en analisten Kübra Köten en Petra de Ruiter leggen uit wat het onderzoek ons leert over hoe de manier waarop wij eten, ons welbevinden en onze gezondheid kan beïnvloeden. 

Zorgeloos handen wassen: adviezen ter voorkoming van contactdermatitis
L.J. van den Oord, student, Universiteit van Amsterdam, Prof. Dr. T. Rustemeyer, dermatoloog, afdeling dermatologie, Amsterdam UMC, locatie VUmc.
De huidige COVID-19 (coronavirus disease 2019) pandemie heeft er voor gezorgd dat er wereldwijd meer aandacht is voor hygiënemaatregelen, voornamelijk handhygiëne. Het effect hiervan is dat er een toegenomen frequentie van handenwassen en gebruik van handalcohol wordt gezien onder zorgverleners. Met als resultaat een stijgende prevalentie contactdermatitis. Hoe is dit te voorkomen? 

C.elegans: een simpel modelorganisme voor complexe biologische processen
Karen L. Thijssen, research assistant Moleculaire Genetica, Erasmus MC en Hannes Lans, universitair hoofddocent Moleculaire Genetica, Erasmus MC, Rotterdam.
In ons lab wordt veel gebruik gemaakt van het modelorganisme C. elegans. De reden hiervoor is dat dit wormpje een gemakkelijk en toegankelijk, en ethisch minder bezwaarlijk, alternatief voor muizen vormt om in vivo experimenten te kunnen doen. Wij gebruiken C. elegans om de respons van verschillende soorten cellen op DNA-schade te bestuderen. Wereldwijd, en dus ook in Nederland, werken veel verschillende labs met dit veelzijdige genetische modelorganisme. In dit artikel willen we kort uitleggen hoe dit komt, wat de voordelen zijn om met C. elegans te werken en voor welk doel wij C. elegans gebruiken. 

En verder in dit nummer:

155 CIC
159 Vaste prik
167 Innovatief klinisch onderzoek COVID-RED
169 Cao nieuws
170 Supercompetitie in de darm: Bonje met de buren
173 De samenstelling van het darm microbioom is voor een deel erfelijk bepaald
175 Website weetjes
176 Programma Veldhuizencursus 28 en 29 oktober 2021
178 Commentaar: Corona, we zijn er bijna maar (nog lang) niet helemaal
182 Spring Event 2021
184 Aanmelding NVML cursussen
184 Save the date: Leidinggevenden Dag
185 Technologie in de strijd tegen antibiotica-resistentie
188 Jouw persoonlijke opvattingen over veranderingen in het vak in de loop der jaren
191 Opleidingen
192 Agenda

 

%MCEPASTEBIN%