Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

In dit nummer:     

Van het bestuur

Redactioneel

Onvoldoende bescherming na rotavirusvaccinatie bij kwetsbare zuigelingen
Josephine van Dongen, aios kindergeneeskunde bij Amsterdam UMC en Patricia Bruijning-Verhagen, kinderarts-epidemioloog en assistent professor in het Julius Centrum, UMC Utrecht en het RIVM in Bilthoven
In de RIVAR-studie is rotavirusvaccinatie voor zuigelingen met een medische risicofactor onderzocht. Vaccinatie toonde matige bescherming tegen ernstige rotavirusinfectie (30 procent). Bovendien bleek de vaccinatiegraad (52 procent) na implementatie van het rotavirus-vaccinatieprogramma voor de risicogroep kinderen suboptimaal. De matige bescherming van de huidige orale rotavirusvaccins in combinatie met de lage vaccinatiegraad voor kinderen met een medische risicoaandoening benadrukt de noodzaak voor nieuwe en betere strategieën om rotavirusinfectie bij deze kwetsbare groep te voorkomen.

Transitie naar proefdiervrij Nederland
Monique Havermans, promovenda (Neuroimmunology) aan Universitätsklinikum Freiburg, Duitsland en freelancer voor de European Animal Research Association (EARA)
Een onderwerp wat nogal eens tot hevige discussies leidt: dierproeven. We doen ze ten behoeve van de samenleving, maar diezelfde samenleving lijkt daar niet altijd eensgezind naar te kijken. Sinds 2016 wordt er veelvuldig gesproken over de transitie naar proefdiervrije innovatie. Over die proefdiervrije alternatieve methoden, zoals organoïden, horen we nog redelijk wat. Rond dierproeven blijft het echter meestal vrij stil. Op 2 november vorig jaar werd de Nederlandse Transparantieovereenkomst Dierproeven gelanceerd; een toezegging door de, tot nu toe, twintig ondertekenaars om vaker en duidelijker te communiceren over dierproeven.

Intradermale vaccinaties: optie in strijd tegen coronapandemie?
M.L.M. Prins, AIOS Interne Geneeskunde, Leids Universitair Medisch Centrum en A.H.E Roukens, Internist-infectioloog, Leids Universitair Medisch Centrum
De COVID-19 pandemie veroorzaakt wereldwijd enorme schade, voor zowel de gezondheid van de mens als op economisch gebied. Een veilige en effectieve vaccinatie lijkt de enige oplossing om deze pandemie te stoppen, met als doel het beschermen van het individu tegen de virusinfectie en het verkrijgen van groepsimmuniteit om zo de transmissie te beperken.

Astrup!! Geschiedenis van de bloedgasanalyse
Anneke Barends-Kraak, Resultlaboratorium Dordrecht, Jos Wielders gepensioneerd Klinisch Chemicus en Voorzitter Historisch Cie NVKC, Han Peek, gepensioneerd Critical Care Specialist Instrumentation Laboratory en secretaris Historische Commissie NVKC
Sommige analisten roepen nog steeds over het lab “Astrup!!” als er een bloedgasanalyse gedaan moet worden. Deze ingeburgerde term verwijst naar de Deen Poul Astrup die tijdens de polio epidemie van 1952 onderzocht hoe bij mensen met ademhalingsverlamming bloedgas PCO2 gemeten kon worden om zo alkalose of zoals later bleek acidose vast te stellen. Maar ook decennia ervoor onderzochten wetenschappers het zuur-base evenwicht in bloed.

Laboratorium van de toekomst past in broekzak
Jan Jaap Wietsma, Greijdanus Zwolle en Universiteit Twente, Enschede en Barbara Nikolov, ROC Nova-college, BeverwijkIn een tijdperk van digitalisering en automatisering gaat ontwikkeling van nieuwe technieken
razendsnel. Zeker op het werkgebied van de (medische) laboratoria komen er bijna dagelijks nieuwe technieken, meetmethodes of optimalisaties hiervan beschikbaar.
Als je alleen al kijkt naar de klinisch-chemische ziekenhuislaboratoria en wat voor ontwikkelingen deze de afgelopen tien jaar hebben doorgemaakt, is deze snelle ontwikkeling goed waar te nemen. Een ontwikkeling die alleen maar sneller zal gaan nu het gebruik en de productie van lab on a chip (microlabs) ten tonele is verschenen. De techniek is inmiddels zo geoptimaliseerd dat deze in de nabije toekomst niet meer weg te denken is.

En verder in dit nummer:

5 Van het bestuur
6 Redactioneel
11 CIC
16 Vaste prik
20 Casus: klinische chemie-hematologie
26 De geheimen van hetendometrium
28 Cao-nieuws
29 Wist je dat…
35 Groene bladzijde
36 Commentaar
38 Nieuwe generatie wetenschappers verbindt wetenschap en maatschappij door kunst en design
42 Congres ‘Focus op vitamines’
44 Antwoorden casus
45 Verenigingsnieuws
46 Opleidingen
47 Agenda