Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

In dit nummer:     

Van het bestuur

Redactioneel

Mondgezondheid
Michel Hoogenkamp, Egija Zaura, Hans de Soet, Wim Crielaard, Preventieve Tandheelkunde, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Als het woord mondgezondheid voorbijkomt dan denken we meestal aan niet te veel snoepen en twee keer per dag tandenpoetsen en mocht het mis gaan aan gaatjes - de tandarts, boren en soms bloedend tandvlees. Klopt allemaal, en ook in de tandheelkunde zijn dat decennialang de belangrijke aandachtspunten geweest. In de afgelopen jaren zijn we echter ook anders naar de (on)gezonde mond gaan kijken. Zo helpen de micro-organismen die in onze mond leven (het mond-microbioom) actief mee om onze mond gezond te houden en nemen ze zelfs belangrijke stofwisselingsprocessen voor hun rekening. Als dit mond-microbioom uit balans, in dysbiose, raakt zijn de gevolgen vaak verstrekkender dan alleen gaatjes en ontstekingen in de mond. In dit artikel zullen we dit met een aantal voorbeelden illustreren.

De (on)zin van temperatuurloggers
Richard Meijer, Mirjam Schepers-Hermans, Martin P. Schuijt, Medische Laboratoria, Slingeland ziekenhuis, Doetinchem
Analyten in volbloedmonsters zijn vaak instabiel. Het is daarom van belang om deze onder goed geconditioneerde omstandigheden vanaf de prikposten naar het laboratorium te vervoeren. De (in)stabiliteit van de analyten in volbloed monsters is afhankelijk van veel verschillende factoren waarvan temperatuur en tijd de belangrijkste zijn. Veelal wordt ervoor gekozen om de temperatuur van het transport vanaf de prikpost naar het laboratorium te monitoren met temperatuurloggers. Het is echter de vraag of dit nodig is.

Stageverslag - Aanvullend onderzoek naar omentum metastasen
Patty Klok, Universitair Medisch Centrum Groningen – afdeling Pathologie
Op de afdeling pathologie worden weefsels zowel macroscopisch als microscopisch beoordeeld. Dit wordt gedaan om de juiste diagnose te kunnen stellen. Bij de meeste maligne tumoren wordt ook de pathologie Tumor, Nodes en Metastase-classificatie (pTNM) afgegeven. De diagnose en de pTNM-classificatie bepalen de prognose en behandeling van de patiënt. In de uitsnijkamer wordt de macroscopische beoordeling uitgevoerd. Tijdens deze macroscopische beoordeling worden verschillende aspecten volgens een protocol beschreven. Hierbij gaat het onder andere om de afmetingen van het preparaat, de aard van het materiaal en de uiterlijke afwijkingen. Na de beschrijving wordt het preparaat protocollair uitgesneden. De protocollen zijn er om te zorgen dat er standaardisatie is in de werkwijze van het uitsnijden en verslaglegging. Door het protocollair werken kan op gestandaardiseerde wijze een juiste diagnose, eventuele pTNM-classificatie en prognose worden geven.

Bijzonder resistente micro-organismen typering door het RIVM: van bacterie en sequence reads tot plasmiden
Angela de Haan, Fabian Landman, Sandra Witteveen, Marga van Santen-Verheuvel, Han van der Heide, Varisha Ganesh, Iris Leeggangers,Angela de Haan, Fabian Landman, Sandra Witteveen, Marga van Santen-Verheuvel, Han van der Heide, Varisha Ganesh, Iris Leeggangers,Maureen Ouw, Leo M. Schouls en Antoni P.A. Hendrickx, Bacteriële Surveillance en Respons (BSR), Centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance (IDS), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Antibioticum resistentie bij bacteriën neemt wereldwijd toe en vormt hiermee een gevaar voor de volksgezondheid. Steeds vaker komt het voor dat bacteriën resistentie ontwikkelen tegen meerdere antibiotica, die worden dan bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) genoemd. Een infectie met een BRMO is moeilijk te behandelen, omdat behandeling met de gebruikelijke antibiotica veelal geen optie meer is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert surveillance uit naar de volgende belangrijke BRMO’s: meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), Carbapenemase-producerende Enterobacterales (CPE) en Carbapenemase-producerende Pseudomonas aeruginosa (CPPA).

En verder in dit nummer:

203 Casus klinische chemiehematologie
206 NVML digitale Avondnascholing medische microbiologie
207 Vaste prik
210 Website weetjes
211 ‘Huwelijk’ tussen Vingersporen en DNA als voorbeeld voor labcentralisatie
216 Tarieven lidmaatschap 2022
216 Cao nieuws
218 Validatie van de Lactaat Dehydrogenase (LDH) bepaling in hartspierweefsel
224 Geautomatiseerde Proximity Ligation Assay voor detectie van PD1-PDL1 interactie i.c.m. chromogeen multiplex immunohistochemie
228 Commentaar: What’s in a name?
231 Kunstmatige intelligentie in de pathologie diagnostiek: waar staan we nu?
234 Nascholing MDL infecties
235 Vacature eindredacteur
236 Antwoorden casus
238 Agenda
239 Opleidingen