Icon calendar arrow-circle-rightatcheckchevron-double-leftchevron-double-rightchevron-leftchevron-rightcloseiconlocklogo-analysesearchunlockuser

Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Corona-bonus regeling zorg ook voor laboratorium­medewerkers!?

Recent heeft het Ministerie van VWS de regeling bekend gemaakt voor het toekennen van bonussen aan zorgmedewerkers, de 'Contouren voor de regeling voor een bonus voor zorgmedewerkers'. In deze regeling wordt de biomedisch laboratoriummedewerker niet genoemd.

Vervolg Bonusregeling

22 september 2020

Het NVML-bestuur beraadt zich momenteel hoe verder. Meer informatie volgt binnenkort.

Bonusregeling voor zorgmedewerkers: ook voor laboratorium­medewerkers!

Vandaag, 7 augustus, heeft de NVML (mede namens de VAP) een brief gestuurd aan de minister van VWS, Hugo de Jonge, met het verzoek de aangekondigde bonusregeling voor zorgmedewerkers ook voor laboratorium­medewerkers (preanalyse medewerkers en medisch analisten) te laten gelden. Ook aan de NVZ, FNV, NVKC, NVMM, VVML en NVVP  is een afschrift van deze brief gestuurd.

In de eerste uitwerking van het ministerie van de bonusregeling, ‘Contouren voor de regeling voor een bonus voor zorgmedewerkers’ wordt onze beroepsgroep in het geheel niet genoemd. Terwijl veel laboratorium­medewerkers heel hard gewerkt hebben, onder zeer zware omstandigheden.

Enkele voorbeelden:

- op de klinisch chemische laboratoria zijn veel medewerkers betrokken bij het afnemen van lichaamsmateriaal (bloed, speeksel) bij o.a. corona-patiënten, waarvoor zij zich dagelijks geruime tijd in beschermende kleding hebben moeten kleden.  Deze beschermingsmiddelen waren in veel gevallen niet volledig toereikend.

- de werkdruk op veel laboratoria was tijdens de coronacrisis van maart t/m mei zeer hoog. Op de Medisch Microbiologische laboratoria geldt dit tot op heden in toenemende mate.

- op de medisch microbiologische laboratoria is (en wordt nog steeds) zeer hard gewerkt om de enorme hoeveelheid corona-testen zo snel mogelijk te verwerken.

- de preanalyse medewerkers hebben in veel gevallen onder zware druk gewerkt, ook zij hebben hun werktijden uit moeten breiden om alle monsters klaar te maken voor verwerking.

- Ook de overige laboratorium­medewerkers van diverse laboratoria welke lichaamsmateriaal hebben verwerkt van corona-patiënten voor diverse testen, al dan niet direct corona gerelateerd hebben een toenemende werkdruk ervaren.

Door onze beroepsgroep te vermelden in de contourenregeling, wordt beter zichtbaar dat ook laboratorium­medewerkers, medisch analisten en preanalyse medewerkers, in veel gevallen aanspraak kunnen maken op de bonusregeling.
Leidinggevenden en directies kunnen per geval beoordelen wie hier daadwerkelijk recht op hebben.

De inschrijving voor de bonusregeling wordt naar verwachting per 1 oktober geopend.

Voor leden is de brief aan de minister in te zien achter het ledenscherm.

Mochter er vragen of problemen zijn over deze zorgbonus, neem dan contact op met de NVML voor advies, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.