Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

Op 3 november hebben de FNV en andere vakbonden weer overlegd over een nieuwe cao die op 1 januari 2024 van start moet gaan. De gesprekken blijven tot nu toe verkennend, maar de FNV dringt aan op concrete resultaten.Tijdens dit overleg stond vitaliteit centraal. De FNV pleitte voor afspraken die werknemers helpen een goede balans tussen werk en vrije tijd te vinden.

Betere arbeidsvoorwaarden

De FNV benadrukt de loyaliteit van umc-medewerkers en vindt dat hun inzet beloond moet worden, niet alleen met waardering maar ook met betere arbeidsvoorwaarden. De voorgestelde verbeteringen omvatten onder andere:

  • Generatiebeleid voor álle werknemers, met daarbij de 80-90-100 regeling voor werknemers die dicht tegen de AOW-leeftijd zitten.
  • Meer verlof voor herstel, ongeacht de leeftijd.
  • Regelingen voor ouderschaps- en geboorteverlof.
  • Betere afspraken voor diensten met consignatie, bereikbaarheid en aanwezigheid.

De FNV eist

De FNV wil afspraken maken over loonsverhogingen, waarbij zij een structurele salarisverhoging van 8% eisen, evenals de invoering van automatische prijscompensatie en een bodem voor de laagste loonschalen. Andere punten zijn onregelmatigheidstoeslagen voor zaterdagochtend, ophogen thuiswerkvergoeding, parkeerkostenvergoeding, en hogere kilometervergoedingen voor woon-werkverkeer en dienstreizen.

Nog weinig concreet

Werkgevers hebben nog geen concrete voorstellen gedaan op deze punten, en benadrukken de financiële uitdagingen van de umc's. Het volgende overleg staat gepland op 13 november. We houden de voortgang nauwlettend in de gaten. Of kijk op de website van de FNV.

Ken je de Commissie Sociale Belangen (CSB) van de NVML aL?

De Commissie Sociale Belangen van de NVML buigt zich over collectieve en individuele arbeidsvoorwaarden van de doelgroep, de (bio)medisch laboratorium­medewerkers. Deze commissie houdt zich dus ook met dit soort zaken bezig en is nauw betrokken bij overleggen met de FNV vanuit de UMC's en Ziekenhuizen. Daarnaast ondersteunt de commissie de bureaumedewerkers met ervaringen uit de praktijk, begeleidt zo nodig leden bij problemen op het werk en onderneemt indien nodig actie. 

Heb je een vraag voor de CSB?

Wil je meer weten over de Commissie Sociale Belangen (CSB)? Kijk op onze website. Heb je een vraag of een probleem? Je kunt contact opnemen met de commissie door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Heb je zelf interesse om je aan te sluiten bij de Commissie Sociale Belangen? Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Nieuwe leden zijn van harte welkom!