Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

Op 3 november hebben de FNV en andere vakbonden weer overlegd over een nieuwe cao die op 1 januari 2024 van start moet gaan. De gesprekken blijven tot nu toe verkennend, maar de FNV dringt aan op concrete resultaten.Tijdens dit overleg stond vitaliteit centraal. De FNV pleitte voor afspraken die werknemers helpen een goede balans tussen werk en vrije tijd te vinden.

Betere arbeidsvoorwaarden

De FNV benadrukt de loyaliteit van umc-medewerkers en vindt dat hun inzet beloond moet worden, niet alleen met waardering maar ook met betere arbeidsvoorwaarden. De voorgestelde verbeteringen omvatten onder andere:

  • Generatiebeleid voor álle werknemers, met daarbij de 80-90-100 regeling voor werknemers die dicht tegen de AOW-leeftijd zitten.
  • Meer verlof voor herstel, ongeacht de leeftijd.
  • Regelingen voor ouderschaps- en geboorteverlof.
  • Betere afspraken voor diensten met consignatie, bereikbaarheid en aanwezigheid.

De FNV eist

De FNV wil afspraken maken over loonsverhogingen, waarbij zij een structurele salarisverhoging van 8% eisen, evenals de invoering van automatische prijscompensatie en een bodem voor de laagste loonschalen. Andere punten zijn onregelmatigheidstoeslagen voor zaterdagochtend, ophogen thuiswerkvergoeding, parkeerkostenvergoeding, en hogere kilometervergoedingen voor woon-werkverkeer en dienstreizen.

Nog weinig concreet

Werkgevers hebben nog geen concrete voorstellen gedaan op deze punten, en benadrukken de financiële uitdagingen van de umc's. Het volgende overleg staat gepland op 13 november. We houden de voortgang nauwlettend in de gaten. Of kijk op de website van de FNV.

Ken je de Commissie Sociale Belangen (CSB) van de NVML al?

De Commissie Sociale Belangen helpt (bio)medisch laboratorium­medewerkers op het gebied van arbeidsvoorwaarden. De commissie deelt ervaringen uit de praktijk, geeft tips en advies of verwijst door naar de juiste organisaties voor hulp en ondersteuning. Heb je een vraag voor de CSB? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.