Digitale avondnascholing 'Bloedgassen'
Aan de hand van theorie èn casuïstieken uit de praktijk, leer je tijdens deze online nascholing o.a. over de fysiologie van het ademhalingsstelsel, zuurstofstaturatie en zuren en basen.
Voor het goed kunnen functioneren van het lichaam is een effectieve zuurstofopname essentieel. In de longen vindt gaswisseling plaats, waarbij zuurstof wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht in de longen om vervolgens uitgeblazen te worden. Het zuurstof wordt gebonden aan hemoglobine dat zich in de rode bloedcel bevindt. Via de bloedbaan komt het zuurstof vervolgens bij de weefsels en cellen terecht die het zuurstof nodig hebben om energie vrij te maken. Het monitoren van de zuurstofstatus van patiënten is essentieel voor patiënten met hart- en longproblematiek, tijdens operaties of bij patiënten die ernstig ziek zijn.
Naast analyse van de zuurstof- en koolstofdioxidestatus, wordt ook de zuur-base status van deze patiënten strak gemonitord door het meten van de pH. De pH van het bloed wordt door het lichaam zeer nauw gereguleerd en is afhankelijk van de hoeveelheid opgeloste basen en zuren. Problemen met de zuur-base balans van het lichaam kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld longziekten, diabetes of bij een intoxicatie. In de kliniek is het essentieel te kunnen diagnosticeren of een patiënt te zuur (acidose) of te basisch (alkalose) is en waar deze afwijking vandaan komt om een correcte behandeling te kunnen geven.
Tijdens deze nascholing komen de volgende zaken aan bod:
Theorie
- Fysiologie van het ademhalingsstelsel, gaswisseling, circulatie en zuur-base balans.
- Zuurstofsaturatie: rol van hemoglobine, pO2, pH. Abnormale hemoglobines (dyshemoglobines).
- Zuren en basen: respiratoire- en metabole acidose en alkalose.
- Analytische interferenties.
- Pré-analyse.
Casuïstiek uit de praktijk
Docent
Dr. E. Göttgens, klinisch chemicus
Datum, tijdstip en locatie
- Datum: woensdag 16 oktober 2024
- Tijd: 17.00-19.00u
- Locatie: online
UEC
Voor deelname aan deze nascholing ontvang je 2 UEC.
Kosten:
Leden: €33,-
Niet-leden: €49,-
Sluitingsdatum aanmelding:
Inschrijving is mogelijk tot en met 14 oktober 2024.
Restitutiebeleid
Het restitutiebeleid vind je hier.