Icon calendar arrow-circle-rightatcheckchevron-double-leftchevron-double-rightchevron-leftchevron-rightcloseiconlocklogo-analysesearchunlockuser

Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Cursus Flowcytometrie van lymfoproliferatieve aandoeningen

De cursus is bestemd voor analisten met minimaal enige ervaring met immunofenotypering en flowcytometrie (duur: 1 dag).

Flowcytometrie is essentieel voor de diagnostiek van lymfoproliferatieve aandoeningen. De cursus zal uitgebreid ingaan op de mogelijkheden en beperkingen van flowcytometrie bij de verschillende lymfoproliferatieve aandoeningen. 

Leerdoelen en opzet

De door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgestelde classificatie van hematologische maligniteiten is gebaseerd op een combinatie van morfologie, immunofenotypering, genetische kenmerken en klinische bevindingen. Flowcytometrie en met name de immunofenotypering zijn derhalve essentiële onderdelen van de diagnostiek van hematologische maligniteiten. Lymfoproliferatieve aandoeningen vormen veruit de grootste groep van hematologische maligniteiten. Daarbij is sprake van een klonale afwijking van lymfocyten. Tot de lymfoproliferatieve aandoeningen worden de non-Hodgkin-lymfomen, alle typen chronische lymfatische leukemieën, de proliferatieve aandoeningen van plasmacellen en vaak ook de ziekte van Hodgkin gerekend. Diagnostiek van lymfoproliferatieve aandoeningen vindt zowel binnen de hematologie als binnen de pathologie plaats. In de cursus zullen na een korte inleiding over de normale lymfopoëse de verschillende lymfoproliferatieve aandoeningen systematisch aan bod komen. De rol van de flowcytometrie in de diagnostiek en follow-up van de lymfoproliferatieve aandoeningen wordt besproken. Daarbij is uitgebreid aandacht voor de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van flowcytometrie, hetgeen met voorbeelden zal worden toegelicht. Naast het belang van immunofenotypering, is er ook aandacht voor moleculair-biologische toepassingen en DNA-analyse middels flowcytometrie. Belangrijke praktische aspecten van de flowcytometrie van lymfatisch weefsel zullen specifiek worden toegelicht. Er is ruime aandacht voor casuïstiek.

Docenten

Dr. H.J. Adriaansen, arts klinische chemie, Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn en Zutphen
Dr. ing. M.P.G. Leers, klinisch chemicus, Atrium MC, Heerlen

Datum, tijdstip en locatie

2021, datum volgt
Tijd: 10.00 tot 16.30 uur
Locatie: NVML, Wilhelminapark 52 te Utrecht 

Niveau

Post-hbo

UEC

9 UEC 

Kosten

Voor NVML-leden € 220,-, niet-leden € 285,-, waarbij koffie/thee, lunch en reader zijn inbegrepen.
NVML-leden kunnen persoonlijk via de geld-terug-bon achteraf korting op de contributie krijgen.

Aantal deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers

Inschrijving

Nog niet geopend