Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

Flowcytometrie is essentieel voor de diagnostiek van lymfoproliferatieve aandoeningen. Bij deze cursus wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden en beperkingen van flowcytometrie bij de verschillende lymfoproliferatieve aandoeningen. 

Leerdoelen en opzet

De door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgestelde classificatie van hematologische maligniteiten is gebaseerd op een combinatie van morfologie, immunofenotypering, genetische kenmerken en klinische bevindingen. Flowcytometrie en met name de immunofenotypering zijn derhalve essentiële onderdelen van de diagnostiek van hematologische maligniteiten. Lymfoproliferatieve aandoeningen vormen veruit de grootste groep van hematologische maligniteiten. Daarbij is sprake van een klonale afwijking van lymfocyten. Tot de lymfoproliferatieve aandoeningen worden de non-Hodgkin-lymfomen, alle typen chronische lymfatische leukemieën, de proliferatieve aandoeningen van plasmacellen en vaak ook de ziekte van Hodgkin gerekend. Diagnostiek van lymfoproliferatieve aandoeningen vindt zowel binnen de hematologie als binnen de pathologie plaats. In de cursus zullen na een korte inleiding over de normale lymfopoëse de verschillende lymfoproliferatieve aandoeningen systematisch aan bod komen. De rol van de flowcytometrie in de diagnostiek en follow-up van de lymfoproliferatieve aandoeningen wordt besproken. Daarbij is uitgebreid aandacht voor de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van flowcytometrie, hetgeen met voorbeelden zal worden toegelicht. Naast het belang van immunofenotypering, is er ook aandacht voor moleculair-biologische toepassingen en DNA-analyse middels flowcytometrie. Belangrijke praktische aspecten van de flowcytometrie van lymfatisch weefsel zullen specifiek worden toegelicht. Er is ruime aandacht voor casuïstiek.

Docenten

  • Dr. H.J. Adriaansen, arts klinische chemie, Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn en Zutphen
  • Dr. ing. M.P.G. Leers, klinisch chemicus, Atrium MC, Heerlen

Datum, tijdstip en locatie

Dinsdag 19 maart 2024

  • Tijd: 10.00 tot 16.30 uur
  • Locatie: NVML, Wilhelminapark 52 te Utrecht 

Niveau

Post-hbo

UEC

9 UEC 

Kosten

Voor NVML-leden € 244,-, niet-leden € 316,-, waarbij koffie/thee, lunch en reader zijn inbegrepen.

Speciale actie voor NVML-leden: Na deelname aan een NVML-nascholingsactiviteit krijg je automatisch €30,- korting op het lidmaatschap van het daaropvolgende jaar!

Aantal deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers.

Inschrijving

Schrijf je in via onderstaand formulier. Inschrijving sluit 4 februari 2024 (of eerder als de cursus al vol is). Let op! Leden gaan voor op niet-leden. Let op: NVML-leden gaan voor. Verzeker jezelf van een plekje en word lid

U dient in te loggen om dit formulier te gebruiken. Inloggen met e-mail adres en wachtwoord rechts bovenaan de pagina.
Heeft u nog geen account? Maak een account aan

Inschrijfformulier "_QQ_"cursus: Flowcytometrie van lymfoproliferatieve aandoeningen, 19 maart 2024"_QQ_"

Dinsdag 19 maart 2024
€ 244,- (NVML-lid) - € 316,- (niet NVML-lid)