Spring Event 2025
Een leuke dag met lezingen voor de verschillende vakgebieden, met parallelsessies in 4 zalen! Aansluitend vindt de ALV plaats.

-
9:15 - 10:00
-
Inschrijving, koffie/thee en standbezoek
-
-
10:00 - 10:10
-
Welkom
Opening door de dagvoorzitters van de verschillende zalen
-
Zaal Progress: Algemeen/Pre-analyse/Kwaliteit
-
Zaal Quest: Immunologie/KC/Hematologie
-
Zaal Mission 1: Medische Microbiologie
-
Zaal Mission 2: Pathologie
-
-
10:15 - 10:45
-
Parallelsessie 1
-
Zaal Progress: Het milieubewuste lab van de toekomst
Spreker: Kelly Nijhof, UMCU
De milieuschade die werkprocessen in en rondom de laboratoria veroorzaken is groot. Maar hoe werkt het milieubewuste laboratorium van de toekomst en wat moet jouw organisatie weten over de Green Deal als je vindt dat de ISO15189 nog niet zo groen is? In deze presentatie zal Kelly Nijhof schetsen hoe dit laboratorium van de toekomst eruit kan zien en waar de grootste uitdagingen zitten in deze groene procesoptimalisatie.
Over de spreker: Kelly Nijhof is een ervaren analist (pathologie) en heeft in 2021 Business and Climate Change gestudeerd op het Cambridge Institute for Sustainable Leadership. Zij is na deze studie aangesteld als duurzaamheidscoordinator voor de laboratoria van het UMC Utrecht en ondersteunt Stichting GreenLabsNL met ISO- en Green Deal gerelateerde aspecten voor medische laboratoria.
-
Zaal Quest: Borstprotheses en immunologische ziekten: feit of hype?
Spreker: Dr. M.R. (Manou) Batstra, medisch immunoloog (RHMDC)
Zijn siliconen borstprotheses echt gekoppeld aan auto-immuunziekten en lymfomen, zoals de media vaak suggereren? In deze presentatie wordt het ASIA-syndroom (Autoimmune/Autoinflammatory Syndrome Induced by Adjuvants) besproken, een aandoening die in verband wordt gebracht met borstprotheses en gezondheidsklachten zoals chronische vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het zeldzame BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma) en een alternatieve techniek om deze aandoening aan te tonen in vocht rondom borstprotheses.
-
Zaal Mission 1: De Microbe Detective - de zaak van de onzichtbare beestjes
Prof. Dr. J.W. A. Rossen, professor voor gepersonaliseerde moleculair microbiologie (Isala Zwolle en UMCG)
In een wereld waarin microscopisch kleine wezens onzichtbaar hun werk doen, staan we voor een groot raadsel: wat we vinden, is niet altijd wat de oorzaak is. Deze presentatie neemt je mee op onderzoek naar de mysterieuze wereld van microben, waar traditionele aannames het veld ruimen voor nieuwe technologieën zonder vooringenomenheid. We bespreken hoe doorbraken in technologie, zoals non-biased sequencing en krachtige AI-algoritmen, ons steeds verder brengen in het ontcijferen van het onzichtbare. Wat kunnen deze innovatieve tools ons leren over onopgemerkte pathogenen en verborgen oorzaken van ziekten? Ontdek hoe de toekomst eruitziet wanneer kunstmatige intelligentie ons helpt om deze onzichtbare beestjes te begrijpen en te bestrijden. Sta klaar om je ogen te openen voor wat normaal verborgen blijft en ontdek de kracht van de moderne microbiële detective.
-
Zaal Mission 2: Immuno Fluorescentie: toepassing en uitvoering bij nier en huid
Dominique van Midden, PhD candidate pathologie, Radboudumc
Immunofluorescentiemicroscopie is een relatief oude techniek die vandaag de dag nog steeds een cruciale rol heeft in het diagnosticeren van met name auto-immuunziektes. Bij auto-immuunziekten worden er antistoffen gevonden die gericht zijn tegen onderdelen van het eigen lichaam. Als een stukje weefsel van een patiënt deze antistoffen bevat, kunnen deze zichtbaar worden gemaakt door het weefsel te kleuren met fluorescent gelabelde antistoffen. Denk bijvoorbeeld aan spontane huidbloedingen die kunnen wijzen op een overactief immuunsysteem waarbij kleine bloedvaten in de huid ontstoken kunnen raken (i.e. vasculitis). Bij een deel van de patiënten worden er middels immunofluorescentie deposities van IgA in de vaatwanden aangetoond. Dit past bij een specifieke groep van vasculitiden en benadrukt de toegevoegde waarde van immunofluorescentie voor het stellen van de juiste diagnose.
Tijdens deze presentatie zal de techniek van immunofluorescentie worden uitgelegd en zal met name de toepassing in de dagelijkse diagnostiek van huidaandoeningen en nierziekten worden gedemonstreerd. Het zal duidelijk worden waar een patholoog op let tijdens de beoordeling van immunofluorescentie, welke patronen en samenstellingen van immuundeposities passen bij specifieke ziekteprocessen en het belang van immunofluorescentie voor de juiste zorg van patiënten.
-
-
10:50 - 11:20
-
Parallelsessie 2
-
Zaal Progress: Geïntegreerd kwaliteitsmanagement:
Spreker: Mw. Ing. A.M. (Astrid) Haenen-Zijlmans, Senior adviseur auditmanagement (LUMC)
- Hoe heeft het LUMC invulling gegeven aan doelmatigheid en doeltreffendheid en waar zitten de uitdagingen.
- Hoe creëren we inzicht in risico’s die het behalen van gezamenlijke doelen belemmeren.
- Doel is om te focussen op de belangrijkste risico’s en knelpunten. De kansen optimaal benutten en doelstellingen behalen. Integratie van audits zorg, medische laboratoria en (pre) klinisch onderzoek.
-
Zaal Quest: Pauze met standbezoek en postersessie
-
Zaal Mission 1: Pauze met standbezoek en postersessie
-
Zaal Mission 2: Preanalyse in de pathologie
Drs. A. Neefjes – Borst patholoog Amsterdam UMC
-
-
11:25 - 11:55
-
Parallelsessie 3
-
Zaal Progress: Pauze met standbezoek en postersessie
-
Zaal Quest: Coeliakie versus glutenintolerantie
Spreker: Dr. H. (Hetty) Bontkes, medisch immunoloog (Amsterdam UMC, locatie VUMC)
Coeliakie, gluten allergie, glutenintolerantie en glutensensitiviteit, terminologieën die vaak, maar onterecht door elkaar worden gebruikt. Gluten allergie en glutenintolerantie bestaan niet en coeliakie en glutensensitiviteit zijn twee zeer verschillende aandoeningen met vergelijkbare klachten. Tijdens deze presentatie leert u wat coeliakie is en wat glutensensitiviteit is, wat de klachten zijn, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de behandeling voor deze aandoeningen is.
-
Zaal Mission 1: Beter laat dan nooit – De (nog) lange weg naar een malariavaccin voor Afrika
Dr. M.B.B. (Matthew) McCall, arts-microbioloog (Radboud UMC)
In 2024 begonnen de eerste Afrikaanse landen met toediening van een malariavaccin als onderdeel van hun reguliere kindervaccinatieprogramma. Waarom vormt dit zo’n enorme mijlpaal? Wat voor vaccins betreffen dit, hoe goed werken ze en zijn de dagen van deze levensbedreigende ziekte nu geteld?
-
Zaal Mission 2: Pauze met standbezoek en postersessie
-
-
12:00 - 12:30
-
Parallelsessie 4
-
Zaal Progress: Competentiebeoordeling van laboratoriumspecialisten. Maximaal resultaat met bestaande middelen.
Dr. M.R. (Manou) Batstra, medisch immunoloog (RHMDC)
De ISO15189-2022 vraagt ons te bewerkstelligen dat al ons personeel, dus ook de laboratoriumspecialisten, de competenties heeft die behoren bij het uitvoeren van zijn of haar taken. Veel laboratoria worstelen met die vraag: Welke competenties wordt een laboratoriumspecialist geacht te hebben? Hoe ver moet je gaan met het toetsen daar van en hoe doe je dat in de praktijk?
In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de bestaande tools voor het toetsen van de bekwaamheid van medisch specialisten en hoe deze inzetbaar zijn in de wereld van de medische laboratoria.
-
Zaal Quest: Biologicals en anti-biologicals (Officiële titel volgt)
Dr. Floris Loeff, Sanquin
-
Zaal Mission 1: Lezing Carbapenem-resistente Acinetobacter baumannii, begin van het post-antibiotisch tijdperk?
Dr. D.T. (Ditmer) Talsma, arts-microbioloog (JBZ)
Alweer tien jaar geleden waarschuwt de WHO ons voor het post-antibiotische tijdperk met een oproep om in te zetten op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Het micro-organisme wat bovenaan het prioriteringslijstje prijkt… Carbapenem-resistente Acinetobacter baumannii (CRAB). Een micro-organisme dat we in Nederland maar sporadisch vinden, maar dat in Zuid-Europa voor grote problemen zorgt in ziekenhuizen.
Aan de hand van een casus gaan we het hebben over de epidemiologie in Europa en wat dit betekent voor Nederland. Wat maakt een CRAB anders dan andere carbapenem-resistente gramnegatieve bacteriën en wat betekent dit voor de detectie van carbapenemase-genen? Daarnaast gaan we het kort hebben over de behandelmogelijkheden van CRAB en de implicaties van CRAB voor infectiepreventie in ziekenhuizen.
-
Zaal Mission 2: Zinnige zorg: Appendix uitsnijden
Spreker en abstract volgen
-
-
12:40 - 13:10
-
Parallelsessie 5
-
Zaal Progress: Bloedafname: gegevensbescherming en privacywetgeving
Spreker: Mr. M.C.(Marianne) Korpershoek (Zuyderland)
-
Zaal Quest: Lunch met standbezoek en postersessie
-
Zaal Mission 1: Lunch met standbezoek en postersessie
-
Zaal Mission 2: PD-L1 als biomarker voor immunotherapie bij de behandeling van (long)kanker.
Frank Borm, longarts, NKI Amsterdam Immuuntherapie, met name immuun checkpoint inhibitors, hebben de behandeling van diverse vormen van kanker aanzienlijk veranderd. Voorspellen van respons gebeurt met biomarkers zoals PD-L1 immuunhistochemie CPS (combined positive score) en TPS (tumor proportion score). Hoe nuttig is deze biomarker? Hoe gebruiken we hem in praktijk? Zijn er betere biomarkers?
-
-
13:20 - 13:50
-
Parallelsessie 6
-
Zaal Progress: Lunch met standbezoek en postersessie
-
Zaal Quest: Gepersonaliseerde laboratoriumdiagnostiek voor kinderen met obesitas
Spreker: Dr. R. (Roel Tans), Klinisch chemicus i.o., ETZ
Obesitas is een wereldwijde epidemie die gepaard gaat met verschillende ziektebeelden zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De significante groei in het aantal individuen met overgewicht en de daarbij behorende complicaties drukt enorm op de zorgcapaciteit en zorgkosten. Het expertisecentrum leefstijlgeneeskunde van het JBZ is een nationaal referentiecentrum waar kinderen met obesitas een gepersonaliseerd leefstijladvies aangeboden wordt om de risico’s op overgewicht-gerelateerde ziektes te verminderen. Om het leefstijladvies nog meer op maat te maken is er een gepersonaliseerde aanpak ontwikkelt, op basis van laboratoriumdiagnostiek, om de status van insuline resistentie in de lever te classificeren. Hiermee is het doel om het leefstijladvies af te stemmen op de staat van lever insuline resistentie en gedurende de behandeling monitoren of het dit leefstijladvies nog steeds op maat is.
-
Zaal Mission 1: Mpox in beweging
Dr. C.H. (Corine) Geurts van Kessel, arts-microbioloog/viroloog (Erasmus MC)
In 2022 vond er wereldwijd een ongekende uitbraak van mpox plaats in met name landen zonder eerdere geschiedenis van mpox. Dit leidde tot het afkondigen van een internationale noodsituatie op het gebied van volksgezondheid door de WHO. Om de uitbraak te stoppen en het risico op toekomstige verspreiding te verminderen, werd aan risicogroepen (met name mannen die seks hebben met mannen (MSM)), vaccinatie aangeboden. Hoewel de uitbraak hiermee onder controle lijkt te zijn, blijven er nieuwe gevallen opduiken, ook bij MSM met reeds bestaande immuniteit door eerdere vaccinatie of infectie. Dit kan erop wijzen dat virus-specifieke immuniteit niet langdurig is. In 2024 wed een snelle verspreiding van een nieuwe mpox variant (clade Ib) beschreven in de Democratische Republiek van Congo en omliggende landen. Door de snelheid van verspreiding en het veranderende ziektebeeld werd opnieuw een internationale noodsituatie op het gebied van volksgezondheid afgekondigd. In deze presentatie zullen de laatste inzichten gedeeld worden over mpox, met specifieke aandacht voor de omvang en duurzaamheid van immuniteit na vaccinatie of infectie.
-
Zaal Mission 2: Lunch met standbezoek en postersessie
-
-
14:00 - 14:30
-
Parallelsessie 7
-
Zaal Progress: Geprebarcodeerde buizen
Spreker: Dr. R. J. (Robbert) Slingerland (Isala)
-
Zaal Quest: Slimme Screening: Hemoglobinopathieën Opsporen met Kunstmatige Intelligentie
Spreker: Dr. S. (Steef) Kurstjens (CWZ)
Hemoglobinopathieën zijn de meest voorkomende erfelijke bloedstoornissen ter wereld, maar worden vaak niet tijdig herkend. Door migratie stijgt de incidentie van hemoglobinopathiën in Nederland. In dit onderzoek is data verzameld van duizenden hemoglobinopathie patiënten uit acht verschillende Nederlandse laboratoria. Met deze data is een machine learning model ontwikkeld dat, op basis van routinematige complete bloedbeeld resultaten, nauwkeurig kan voorspellen of een patiënt een hemoglobinopathie heeft. Het model behaalt een AUROC van 0,88 in het onderscheiden van positieve en negatieve gevallen, en is voornamelijk uitstekend in het herkennen van bèta-thalassemie en alfa-thalassemie, met een AUROC van 0,97 en 0,98 respectievelijk. Daarnaast heeft validatie met een externe Spaanse dataset aangetoond dat het model betrouwbaar thalassemie kan onderscheiden van ijzergebreksanemie (AUROC 0,95). Door integratie in het LIS biedt dit model mogelijkheden voor zowel routinematige screening alsook ondersteuning bij het maken van gefundeerde keuzes over het inzetten van alfa-thalassemie diagnostiek.
-
Zaal Mission 1: Parvovirus B19: Een grote verheffing van een klein virus
Drs. A. (Anne) Russcher, arts-microbioloog (Meander MC Amersfoort)
In 2024 zagen we in Nederland een grote verheffing van het aantal parvovirus B19 infecties, nadat parvovirus B19 in de jaren van de COVID-pandemie bijna niet voorkwam. Parvovirus B19 kennen we als de veroorzaker van de vijfde ziekte, een mild verlopende koortsende ziekte op kinderleeftijd. Maar er zijn patiëntgroepen waarin een parvovirus B19 infectie veel ernstiger kan verlopen; in deze groepen kan parvovirus B19 een ernstige anemie veroorzaken. Een ernstig beloop kan worden gezien bij patiënten met stoornissen in de aanmaak van rode bloedcellen, bij ernstig immuungecompromitteerde patiënten en bij ongeboren kinderen van zwangeren die in de zwangerschap een parvovirus B19 infectie doormaken. In deze presentatie wordt ingegaan op de verschillende verschijningsvormen van parvovirus B19. Daarnaast wordt besproken hoe je de diagnose stelt en met welke valkuilen je rekening moet houden in de diagnostiek in verschillende patiëntgroepen. Ook wordt een overzicht gegeven van het vóórkomen van parvovirus B19 in de afgelopen jaren, met nadruk op de verheffing van de afgelopen periode.
-
Zaal Mission 2: Covid, 5 jaar later
Dr. J.H. (Jan) Von der Thüsen, patholoog, Erasmus MC
‘De pathologie heeft in de acute fase van COVID-19 een grote bijdrage geleverd aan het ontrafelen van ziektemechanismen en het op basis hiervan aanpassen van behandelmethoden, met significante overlevingswinst tot gevolg. Sindsdien is er veel gebeurd op het gebied van het beschrijven van structurele afwijkingen die de lange-termijn effecten van COVID-19 kunnen verklaren. In deze voordracht zal aan deze beide belangrijke contributies aandacht worden besteed.’
-
-
14:35 - 15:05
-
Parallelsessie 8
-
Zaal Progress: Bloedafname bij Kinderen: Kinderspel?
Spreker: Jorien van 't Riet, Stichting Kind en ziekenhuis
Bloed afnemen bij kinderen is een spannend moment, zowel voor het kind als de ouders. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat dit moment minder stressvol of zelfs positief ervaren wordt. Hoe je dat doet? Het vraagt om meer dan alleen technische vaardigheid. Het vraagt om begrip, verbinding en maatwerk.
In deze presentatie laat ik zien dat een kindgerichte benadering draait om communicatie, voorbereiding en afleiding. Hoe stel je als professional een kind op zijn gemak? Hoe sluit je aan bij hun belevingswereld? En hoe stel je ze in staat zichzelf te helpen in dit proces?
We verkennen:
- Hoe communiceer je open en geruststellend;
- Hoe stem je af op leeftijd en ontwikkeling;
- Hoe bereid je het kind en zijn ouders voor op wat komen gaat?
- Hoe kun je afleiding gebruiken om spanning en angst te verminderen?
- Hoe ondersteun je het kind en geef je regie, zodat het zich gesterkt voelt?
Met de juiste aanpak wordt bloedafname misschien wel... kinderspel! En bied jij een zorgervaring die het vertrouwen van kinderen (en hun ouders) versterkt.
Jorien is sinds 2018 werkzaam als projectmanager bij Stichting Kind en Ziekenhuis. Deze stichting is al bijna 50 jaar dé patiëntenorganisatie voor kind en gezin in de medische zorg. Van huis uit is Jorien proces- en bedrijfsanalist en kijkt zij vanuit dit perspectief naar de organisatie van de zorg. Eén van de belangrijke aandachtsgebieden waar zij zich voor inzet is voor procedureel comfort: medische handelingen met zo min mogelijk pijn, angst, stress en dwang.
-
Zaal Quest: Pauze met standbezoek en postersessie
-
Zaal Mission 1: Pauze met standbezoek en postersessie
-
Zaal Mission 2: De kracht van de labjas in de strijd tegen 'de Vape-epidemie'
Teuntje Dop, coassistent, redacteur 'TabakNee' en host 'KoffieCo de Podcast' & Isabella Vidra, coassistent en organisator 'Vapen Jouw Keuze'
Kijk verder dan het laboratorium! De vape-epidemie bedreigt de rookvrije generatie en biomedische professionals spelen een cruciale rol in de strijd tegen nicotineverslaving. Ontdek de omvang van de vape-epidemie en hoe jij als biomedisch zorgverlener impact kunt maken tijdens deze sessie.
-
-
15:10 - 15:40
-
Parallelsessie 9
-
Zaal Progress: Pauze met standbezoek en postersessie
-
Zaal Quest: Waarom is kipfilet lichtroze en biefstuk rood?
Spreker: Dr. R. (Remko) Goossens, LUMC
We hebben allemaal spieren en gebruiken ze elke dag zonder erbij na te denken. Maar wat maakt dat de ene persoon zware gewichten kan tillen, terwijl een ander een marathon kan rennen? En waarom is kipfilet eigenlijk roze van kleur, terwijl biefstuk rood is? Deze presentatie biedt een achtergrond over hoe onze spieren zijn opgebouwd en legt uit hoe verschillend spiergebruik invloed kan hebben tot in de diepste vezels.
-
Zaal Mission 1: Landelijke surveillance en bestrijding van voedselgerelateerde uitbraken
Dr. E (Eelco) Franz, afdelingshoofd Epidemiologie en surveillance Enterale, Vector-overdraagbare en Zoonotische infecties (RIVM)
Regelmatig vinden er in Nederland landelijke voedselgerelateerde uitbraken plaats met gastro-intestinale ziekteverwekkers zoals Salmonella, Listeria, of Shiga-toxine producerende E. coli (STEC). Deze uitbraken kunnen worden gedetecteerd dankzij een nationale kiemsurveillance die door het RIVM wordt uitgevoerd op isolaten die worden ingestuurd door medisch-microbiologische laboratoria. Bij een uitbraak wordt samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Wageningen Food Safety Research (WFSR) bronopsporing uitgevoerd. Bij het RIVM wordt Whole-Genome-Sequencing (WGS) gebruikt als standaard typeringsmethode zodat clusters en uitbraken beter herkend kunnen worden. Ook stammen uit voedsel worden in toenemende mate door WFSR getypeerd met WGS, die worden gedeeld en samengebracht met de WGS-data van patiënten. Wanneer een stam uit voedsel op basis van WGS overeenkomt met die van patiënten kan nu sneller actie worden ondernomen als het gaat om opsporing en eventuele uitschakeling van de bron. Aan de hand van een aantal uitbraken als voorbeeld zal getoond worden hoe de surveillance en het uitbraakonderzoek in zijn werk gaat.
-
Zaal Mission 2: Pauze met standbezoek en postersessie
-
-
15:45 - 16:15
-
Plenaire lezing in Zaal Progress: Van Bloedafname tot Bytes: De toegevoegde waarde van AI in het Laboratorium met Praktische tips uit de praktijk
Dr. Saskia Haitjema, associate professor, UMC Utrecht
De routine zorg genereert elke dag een steeds groter wordende hoeveelheid data. Deze data kunnen gebruikt worden om de diagnostiek en de zorg te verbeteren, maar dat is niet gemakkelijk. Het team rondom de Utrecht Patient Oriented Database (UPOD) in het UMC Utrecht heeft meer dan 20 jaar ervaring met het extraheren en modelleren (met en zonder kunstmatige intelligentie) van routinezorgdata van >2.7 milljoen patiënten voor wetenschappelijk onderzoek. Deze presentatie geeft praktische tips over waar je op moet letten als je routinezorgdata wilt hergebruiken, zodat het uiteindelijk ten goede komt van patiënten, waardoor het echt waarde kan creëren in de zorg.
-
-
16:15 - 16:30
-
Afsluiting en bekendmaking Puzzelprijs en Posterprijs
-
-
16:30 - 17:00
-
Borrel met hapje
Een mooie gelegenheid om te netwerken!
-
-
17:00 - 18:00
-
Algemene Ledenvergadering NVML
Wil jij als lid ook meepraten en meebeslissen over onze vereniging? Kom naar de ALV!
Aanmelden kan door op het inschrijfformulier van het Spring Event het vakje "Algemene Ledenvergadering NVML" aan te vinken onder het kopje "activiteiten".
Kom je niet naar het congres, maar wil je wel naar de ALV komen? Stuur dan een mail naar nvml@nvml.nl en we melden je aan.
-