Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratorium­medewerkers

Klik hier om de navigatie te verbergen

De nieuwe AnalyseVisie van december 2023 is uit! Dit is het vakblad van de Nederlandse Vereniging voor bioMedisch Laboratorium­medewerkers (NVML). Deze editie staat weer bomvol interessante artikelen en onderzoeken. Kelly Nijhof heeft bijvoorbeeld een heel mooi duidelijk artikel geschreven over duurzaamheid op het laboratorium. Kelly weet alles over doelgericht werken, het beoordelen van werkprocessen op duurzaamheid én over de CO2-uitstoot van een groot deel van de standaard laboratoriumapparatuur. Als lid ontvang je de AnalyseVisie binnenkort op je deurmat. Liever online lezen? Log in op je NVML-account en ontdek de digitale versie op onze website via het archief van AnalyseVisie.

In dit nummer:

Zoete wraak - afweer tegen suikers in de strijd tegen stafylokok
Astrid Hendriks Postdoctoraal Onderzoeker Amsterdam UMC, Sandra Man-Bovenkerk, Research Analist Amsterdam UMC
Stafylokokken veroorzaken infecties die lastig te behandelen zijn. Doordat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, moeten er nieuwe manieren worden gevonden om dit soort infecties te bestrijden. Stafylokokken omhullen zich met verschillende complexe suikerstructuren. Deze ‘suikerjasjes’ vormen een herkenningspunt voor het immuunsysteem om de stafylokokken op te ruimen.

Duurzaamheid - Hoe pak je dat aan? Green Deal op het lab
Kelly Nijhof
Meer dan zestig medewerkers van de laboratoria van het UMC Utrecht hebben het afgelopen jaar doelgericht gewerkt om hun werkprocessen te laten beoordelen op duurzaamheid. De CO2 -uitstoot van een groot deel van de standaard laboratoriumapparatuur en het computergebruik is hierbij gemeten. De uitkomsten zijn een belangrijke eerste stap naar CO2-reductie en circulair werken. Welke lessen kunnen andere laboratoria hieruit trekken?

Zebravissen helpen bij opsporen van nieuwe ziektegenen
Herma van der Linde, Claudine Ruijmbeek, Judith Verhagen
Recentelijk hebben onderzoekers van het Erasmus MC samen met collega’s uit Duitse onderzoekslaboratoria een gen ontdekt dat een zeldzame hartspierziekte bij kinderen veroorzaakt. Dit gen werd opgespoord door middel van DNA-onderzoek bij kinderen met een onverklaarde hartziekte. De bevindingen werden bevestigd met behulp van genetisch gemodificeerde zebravissen. Deze vissen vormen een veelbelovende basis om te speuren naar nieuwe, doelgerichte behandelmogelijkheden.

Ook de AnalyseVisie ontvangen?

Word lid van de NVML en ontvang 6 keer per jaar het vakblad AnalyseVisie thuis. Lees meer informatie en schrijf je in.

Vorige AnalyseVisies

Wil je iets opzoeken in oudere AnalyseVisies? Je kunt eerdere edities terugvinden in ons online archief